Vilniaus miesto 7-9 klasių mokinių socialinis patyriminis renginys „Esame kartu. Pažinti, suprasti…“

 Kiekvienais metais gruodžio 3-ąją dieną pasaulis mini Tarptautinę  žmonių su negalia dieną, kurios metu organizuojami įvairūs renginiai, skirti atkreipti dėmesį į pagalbą žmonėms su negalia.

Vilniaus pedagoginė psichologinė tarnyba ir Vilniaus vaikų ir jaunimo klubas „ŠATRIJA“  gruodžio 3 dieną  tarptautinei žmonių su negalia dienai paminėti organizavo socialinį patyriminį renginį 7-9 klasių mokiniams „ ESAME KARTU. PAŽINTI, SUPRASTI…“.

Renginys vyko viešbutyje „PANORAMA“, Sodų g. 14, Vilniuje.

Ši iniciatyva  buvo socialinio  paramos projekto „Nupiešk man avį“ baigiamasis renginys.

Renginio tikslas – suteikti mokiniams galimybę per savo patyrimą ir bendraujant su negalią turinčiais žmonėmis, suprasti, ką jaučia negalią turintys žmonės, su kokiomis kliūtimis jie susiduria kasdieniame gyvenime ir kokius resursus naudoja joms įveikti, kas suteikia stiprybės siekti užsibrėžtų tikslų.

Renginys buvo organizuojamas bendradarbiaujant su Lietuvos parolimpiniu komitetu, Lietuvos žmonių su negalia sąjunga, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga, Lietuvos asociacija „Gyvastis”.

Esame dėkingi kiekvienam pranešėjui pasidalinusiam jautriais savo išgyvenimais ir papasakojusiems savo gyveno istoriją.

Džiaugiamės, kad renginyje „nenuleisti rankų“ ir siekti savo tikslų mokinius kvietė Mindaugas Bilius – paralimpinis čempionas ir Lietuvos paralimpinio komiteto prezidentas, Danas Sodaitis – bėgikas, Europos vicečempionas ir Ernestas Česonis – triatlonininkas, Europos čempionato dalyvis.

Jaroslav Mileskij ir  Agnieška Toločko, turintys judėjimo negalią,  dalinosi savo patyrimais ir kylančiais iššūkiais.

Rimvydas Vekerotas, gyvenantis su donoro širdimi, pasakojo ne tik savo paties istoriją, bet ir suteikė mokiniams žinių apie  organų transplantaciją. Dėl kilnios aukos – dovanoto organo – kiti žmonės gali matyti, mylėti, dirbti, auginti vaikus, būti naudingi visuomenei ir savo artimiesiems.

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos nariai Justinas Kilčiauskas, Vytautas Gendvilas ir sociokultūrinių projektų vadovė Lina Puodžiūnienė pravedė mokiniams patyriminius užsiėmimus. Užsiėmimų metu  mokiniai turėjo galimybę pajausti, ką reiškia nematyti, kaip orientuotis erdvėje, atlikti užduotis, pažinti daiktus. Mokiniai turėjo galimybę susipažinti su Brailio raštu, pasimokyti juo rašyti.

Artūras Bolyčevas – pasaulio bei Europos kultūrizmo čempionas neįgaliųjų kategorijoje,  Lietuvos rekordininkas lengvoje atletikoje dalinosi kas jam suteikia jėgų kasdien ne tik keltis pačiam, bet ir įkvėpti kitus.

Renginio programą galite rasti čia. ( įdėti renginio programą)

Renginyje dalyvavo 78 mokinai iš 12 Vilniaus miesto ugdymo įstaigų.

Dėkojame Vilniaus Jono Basanavičiaus gimnazijos, Vilniaus savivaldybės Grigiškių „Šviesos“ gimnazijos, Vilniaus Joachimo Lelevelio inžinerijos gimnazijos, Vilniaus Jono Ivaškevičiaus jaunimo mokyklos, Vilniaus Jeruzalės progimnazijos, Vilniaus Juventos gimnazijos, Vilniaus Naujamiesčio mokyklos, Vilniaus Senvagės gimnazijos, Vilniaus Šv, Kristoforo progimnazijos, Vilniaus Žygimanto Augusto pagrindinės mokyklos, Vilniaus Antano Vienuolio progimnazijos, Vilniaus Žvėryno gimnazijos atstovams dalyvavusiems šiame renginyje.

Renginys buvo jautrus, nuoširdus ir įkvepiantis vertinti kiekvieną dieną ir džiaugtis ja.

Renginio pabaigoje dalyviai atliko apibendrinančią užduotį, kurios metu išsakė svarbiausias mintis.

Mokiniai sužinojo „kad visi žmonės gali siekti savo tikslų ir nepasiduoti; kad neįgalūs žmonės yra lygiai tokie patys, kaip ir visi kiti;jog neįgalūs žmonės gali būti laimingesni ir padaryti daugiau nei sveiki žmonės; kad visi esame skirtingi, bet tuo pačiu vienodi- svarbiausia žmogaus tikslai; negalia nėra nuosprendis”.

Mokinius nustebino „neįgaliųjųjų žmonių pasiryžimas gyventi „neįmanomai”; neįgaliųjų požiūris į gyvenimą, kaip pavyksta susigyventi su negalia, žmonių ryžtas, valai, drąsa ir tikslo siekimas, paralimpinių žaidinių dalyviai, kad nežiūrint į nieką pasiekė tiek daug tikslų”.

Mokiniai mano, kad būtų svarbu „vertinti savo gyvenimą; žiūrėti į neįgalius žmones kaip į visus kitus; nepasiduoti ir žinoti, kad neįgalieji gali būti tokie, kaip ir mes; svarbu gerbti kitus; saugoti sveikatą, galime būti donorais, padėti neįgaliesiems tiek materialiai, tiek moraliai, papasakoti kitiems ką išgirdome; perimti teigiamą energiją iš kalbėjusių žmonių ir pritaikyti tai, ką išgirdome gyvenime; tokius renginius rengti dažniau.”

Renginio koordinatorės: Vilniaus pedagoginės tarnybos socialinė pedagogė  Aurelija Zacharevičienė ir  psichologė Irina Blažienė.

Close Menu
Pakeisti teksto dydį
Pakeisti spalvų kontrastą